19 Септември, 2020

КОНТАКТИ

Social

  

ТЪРСИ

МВФ повиши прогнозата си за ръста на БВП на България до 3% през 2016 г.

Според фонда основните рискове пред българската икономика са демографската картина и големите дисбаланси между регионите в страната

Международният валутен фонд (МВФ) ревизира прогнозата си за растеж на българската икономика до 3 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, след като очакванията до този момент бяха за забавяне на темпа до 2,3%. Това заяви ръководителят на редовната мисия на Фонда в България Реза Бaкир на среща с министър-председателя Бойко Борисов, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

В срещата участваха министърът на финансите Владислав Горанов и управителят на Българската народна банка Димитър Радев.

Реза Бaкир очерта основните рискове пред развитието на българската икономика според експертите на МВФ. На първо място това е влошаващата се демографска картина, както и големите икономически и социални дисбаланси между отделните региони в страната.

Ръководителят на мисията е оценил положително проведената оценка на активите на банките в България, както и проведените стрес тестове на търговските банки в страната.

По думите му резултатите от тази процедура показват, че българската финансова система е стабилна и сигурна, а институциите, които са ангажирани с регулациите и надзора на банките, работят по най-високите международни професионални критерии.

Премиерът Борисов е посочил, че след банковата криза през 2014 г. правителството е осигурило средствата за преодоляване на последиците от фалита на четвъртата по големина банка в България и е предприело всички необходими мерки, за да не се допускат подобни кризи в бъдеще.

Участниците в срещата очакват дефицитът в края на годината да бъде по-нисък от заложения.

По време на срещата са обсъдени мерки за подобряване на управлението на държавните предприятия, както и мерки за стимулиране на частното потребление.

Припомняме, че и други институции повишиха очакванията си за икономиката на България.

Италианската UniCredit ревизира прогнозата си за ръста до 3,4% през 2016 г. и до 3,6% през 2017 г. и очаква среден растеж на износа през двете години от 5% годишно. По-рано банката очакваше 3% ръст за тази и забавяне до 2,9% през следващата година.

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) също повиши очакванията си и прогнозира, че през 2016 г. и 2017 г. българската икономика ще расте с по 2,5%, докато по-ранната прогноза беше за ръст от 2 на сто.

В същото време според Икономическия институт на БАН се очаква забавяне на икономическия растеж до 2% през 2016 година.

Икономическият растеж на България през тази година ще варира в диапазона 1,8 – 2,5% в зависимост от различните сценарии за развитие, според прогноза на Фискалния съвет от юли 2016 г.

По данни на НСИ от началото на септември БВП нараства с 3% през второто тримесечие на 2016 г. спрямо същото на миналата година и с 0,7% спрямо първото тримесечие на 2016 г.

Източник: http://www.investor.bg/

Практики на НАП